KÜLTÜR SANAT MUHABİRLERİ ÇİNGENE KIZIYLA BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları Gaziantep ve Malatya’da gerçekleştirildi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden yara alan Gaziantep ve Malatya’da depremden zarar gören ve depreme inat ayakta kalmayı başaran tarihi ve kültürel değerleri yerlerinde gören Kültür sanat muhabirleri, konteynır kentlerde depremzedelerle de bir araya geldi.

Ziyaretin ilk gününde Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk ve ilgili yetkililer, gazetecilere eşlik etti. Panoramik gezi kapsamında Gaziantep lisesi, Başkarakol kavşağı, Kolejtepe, Atatürk Kültür Parkı, travmay hattı, tarihi İpekyolu, eski İstanbul Bağdat demiryolu ve  Fevzi Çakmak bulvarında incelemelerde bulundular.

Kültür Sanat Muhabirleri, panoramik şehir turunun ardından Zeugma Mozaik müzesini inceledi. Müze hakkında şu bilgiler aktarıldı.

“Müzede, Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan toplamda 2 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaiklerin haricinde, Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmelerin mevcut. Örneğin Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli, müzede en fazla ilgi çeken eserler arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik müzesinde öne çıkan eserlerden bir diğeri ise MS. 2’nci yüzyıl tarihinde keşfedilen “Çingene Kız’ bu eserin en dikkat çeken özelliği, Çingene Kız’ın Yüzündeki sevinç ve hüznün aynı anda yansımasıdır. Eser, “üç çeyrek bakış” olarak ifade edilen teknikle yapılmıştır.”

“TEK BİR MOZAİK BİLE DÜŞMEDİ”

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, aynı zamanda müzenin her yönüyle çok sağlam olduğunu belirterek, “Müzemiz sapasağlam ayakta. Tek bir mozaik bile düşmedi. Burası depremde  hem barınma ihtiyacımızı hem de ısınma ihtiyacımızı giderdi. Depremzede vatandaşlarımız banyo yapmaya, yemek yemeye müzemize geldiler.  Sıcak suyumuz ilk günden beri vardı, elektriğimiz hiç kesilmedi, yemek ihtiyaçlarımız burada sağlandı. Depremin ilk günü saat 16.00 da buraya sıcak çorba, makarna, ekmek, su geldi. Şehir elektriğimiz kesilmedi ama 2 bin litre yakıt kapasiteli bir jeneratör sistemimiz de vardı. Biz burada depremzede vatandaşlarımıza hem psikolojik hem de sosyolojik destek verdik. Müze içerisinde banyolarımız da var,  mesela güvenlik personellerimiz vardiya değişikliklerinde duşlarını alabiliyorlar, kazıdan gelen arkeologlar duş alabiliyor. Burası sadece mozaiklerin sergilendiği bir müze değil, sergi ve kongre merkezimiz konferans salonlarımız, aynı zamanda fuaye alanlarımız var. Gaziantep Zeugma Mozaik müzemiz genel müdürlüğümüzün talimatlarıyla Hatay ve Malatya hariç her tarafa lojistik destek sağladı.” dedi.

AMACIMIZ KÜLTÜR TURİZMİNİN 81 VİLAYETE YAYILMASINDA KATKI SAĞLAMAK

Eserlerin incelenmesinin ardından Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları programının açılış toplantısı yapıldı. Toplantıda Konuşan Kültür Sanat Muhabirleri derneği Başkanı İbrahim Gökdemir amaçlarının Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür turizmini 81 vilayete yayma çalışmalarına katkı sağlamak olduğunu belirtirken Bu manada 4. Sünü gerçekleştirdikleri projelerinin bu anlamda önemine dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’a projelerine verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini ileten Gökdemir, desteklerinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’a da ayrıca teşekkürlerini iletti.

NURDAĞI VE ISLAHİYEDE DEPREMZEDELERLE BİRARAYA GELİNDİ

Muhabirler, Zeugma Mozaik müzesinde gerçekleşen açılışın ardından, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yer alan konteyner kentte depremzede vatandaşlarla bir araya geldi.

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde Afet Koordinatör Valisi olarak görevlendirilen Kastamonu Valisi Avni Çakır İslahiye’de kurulan Kalyon Konteyner Kentte muhabirlerin sorularını yanıtladı.

“İNŞALLAH BİR YIL İÇERİSİNDE VATANDAŞLARIMIZIN KONUTLARI YAPILACAK”

İslahiye’de bulunan Kalyon Konteyner Kenti’nde 483 konteynerda 2000’den fazla vatandaşın kaldığını belirten Vali Çakır, “Cumhurbaşkanımızın burada gerçekleştirdiği temel atma töreninde de söylediği gibi inşallah bir yıl içerisinde burada hak sahibi olan vatandaşlarımızın konutları yapılacak. Burada afetten etkilenen tüm okul, hastane, kamu binaları tekrar yapılacak. Amacımız; devlet, millet olarak cumhurbaşkanımızın söylediği şekilde bir yıl içerisinde buradaki yaralarımızı güzelce sarmak… Bu amaç doğrultusunda da; gece gündüz, buradaki herkes büyük bir özveriyle üzerine düşeni yapacak” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.